Nu ska de svenska reningsverk som inte klarar EUs krav åtgärdas. Stormötet hos miljöminister Karolina Skog tisdagen 23 januari hölls i en positiv anda.
Det går inte att peka ut någon enskild myndighet eller aktör som ansvarig för EU-kommissionens kritik mot Sverige för att tolv reningsverk i elva kommuner inte når upp till avloppsdirektivets krav på rening och kontroll. Situationen har byggts upp under en lång tid och nu måste alla hjälpas åt att reda ut situationen. Så resonerade de berörda på gårdagens stormöte på departementet.
Det var politiker från de tolv kommunerna, landshövdingar från berörda länsstyrelser samt tjänstepersoner från Miljö- och energidepartementet, Naturvårdsverket och Svenskt Vatten som träffades hos miljöministern för överläggningar. Mötet beskrivs som lösningsinriktat.
– Kommunerna har hunnit lite olika långt. Några av dem klarar redan sina krav medan andra är på gång, säger Svenskt Vattens expert Peter Sörngård till Cirkulation.
Svenskt Vatten har efterlyst tydligare vägledning och närmare samverkan för att lösa problemen.
– Jag hade förberett mig på att de skulle komma med stora pekpinnen, men det var en konstruktiv och positiv dialog. Nu jobbar vi fram en handlingsplan, säger Patrik Nilsson (S), kommunalråd i Robertsfors till SVT Nyheter/Västerbotten.
Kritiken från EU gäller genomförandet av EU:s avloppsdirektiv. EU-kommissionen ifrågasätter reningskvaliteten vid ett antal svenska reningsverk. Till mötet är representanter från 13 kommuner: Boden, Borås, Gagnef, Gnesta, Härjedalen, Malung-Sälen, Lycksele, Malå, Pajala, Robertsfors, Tidaholm, Töreboda och Åsele samt från berörda länsstyrelser i Dalarnas, Jämtlands, Norrbottens, Södermanlands, Västerbottens och Västra Götalands län. (EW)