FOTO: pixhill.com

Hudiksvall försöker driva PFAS-mål

VA-aktuellt

Hudiksvalls kommun vill driva vidare frågan om räddningstjänstens ansvar för PFAS-föroreningen av enskilda brunnar i Hamre. Kommunen vill ha fram en prejudicerande dom från högsta instans, trots Mark- och miljödomstolens besked om avslag på prövningstillstånd.

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat att de avvisar Hudiksvalls kommuns begäran om prövningstillstånd att överklaga Mark- och miljödomstolens beslut . Trots det vill Hudiksvalls kommun driva frågan vidare.

– Anledningen är att vi tycker att det här är en så principiellt viktig fråga, inte bara för Hudiksvalls kommun utan för hela Sverige. Vi behöver få klarlagt vad räddningstjänsten har rätt att göra exempelvis vid villabränder, , säger kommunchef Bengt Friberg, via kommunens hemsida.

Hudiksvalls kommun undersöker nu möjligheterna att få Högsta domstolen att återförvisa ärendet till Mark- och miljööverdomstolen. Kommunen menar att Mark- och miljööverdomstolens beslut fattades på felaktiga grunder. Domstolen har tolkat att det är kommunstyrelsen, som inte har rätt till det, som har överklagat medan kommunen hävdar att det är Hudiksvalls kommun som har överklagat.

– Det här innebär tyvärr att ärendet drar ut ytterligare på tiden, säger Bengt Friberg. Jag har stor förståelse för att det här är en pressad situation för hamreborna, i synnerhet för de hushåll som har föroreningar i sina brunnar. Men som vi ser det har vi ett ansvar mot hela räddningstjänstsverige att den här frågan blir slutligt utredd.

Mark- och miljööverdomstolen har alltså inte tagit ställning till själva sakfrågan och det är det kommunen nu vill att man ska göra. Dom i Mark- och miljööverdomstolen är prejudicerande vilket inte är fallet i lägre instanser.

Räddningstjänsten i Hamre har tills vidare fullt ansvar för den förorening av grundvattnet och enskilda dricksvattenbrunnar som uppstod vid ett släckningsarbete i Hamre utanför Hudiksvall 2015. Mark- och miljödomstolen i Östersund beslutade i september att räddningstjänsten ska stå för saneringsarbetet. Hudiksvalls kommun överklagade domen men överklagan har ogillats av Mark- och miljööverdomstolen vid Svea Hovrätt då det inte är kommunen utan Norrhälsinge miljö- och räddningsnämnd som är part i målet (EW).

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här