Minst 17 kommuner i landet har infört bevattningsförbud under den värmebölja som råder i landet. Normalt är det kapaciteten i VA-anläggningen som inte räcker till för att behålla trycket när efterfrågan är så hög.
Fyll inte pooler och vattna inte trädgården. Allt fler kommuner har under de senaste dagarna kommit med mer eller mindre långtgående bevattningsförbud.
När Cirkulation går igenom läget i landet har 17 kommuner bevattningsförbud i hela eller delar av kommunen för närvarande (31 maj):
Borgholm, Eskilstuna, Flen, Gävle, Karlshamn, Kristianstads kommun (Åhus/Yngsjö), Kungälv, Ljungby, Nyköping, Oxelösund, Sölvesborg, Tanum, Tjörn, Vingåker, Värnamo, Årjängs kommun (Töcksfors), Örkelljunga.
Förbuden beräknas i en del fall till några veckor och i andra över hela sommaren in i augusti.
Karlshamns kommun införde bevattningsförbud den 30 maj. Det omfattar trädgårdsbevattning med slang och vattenfyllning av pooler. Kommunens situation liknar den på många håll i landet.
– Vi behöver hjälpas åt att spara på vattnet eftersom vattenverket vid Långasjönäs går på full kapacitet och vi har trots det svårt att hålla nivån i våra vattentorn som fungerar som vattenreservoarer. Kommunens vattenförbrukning är alltså på väg att bli högre än produktionen vilket ju är en ohållbar situation, säger Marika Mårtensson, VA-chef i Karlshamn, i ett pressmeddelande.
Ett betydligt större antal kommuner och vattenproducenter har gått ut med skarpa uppmaningar om sparsamhet med vattnet utan att införa några formella förbud än så länge.
Jonas Håkansson är chef för avdelning Dricksvatten på kommunalägda NSVA i nordvästra Skåne:
– Läget är allvarligt. I jämförelse med maj 2017 är dricksvattenförbrukningen mycket högre i år. Det val vi gör nu, att spara eller inte spara på vattnet, kommer att hänga med oss hela sommaren. Sparar vi på vattnet nu kan vi undvika akut vattenbrist och bevattningsförbud senare i sommar. (EW)