Alpfloden Dora vid Turin är en av Po:s tillflöden. Vattenståndet den 19 mars var mycket lågt. FOTO: Michel Vacchiano

Även Italien hotas av vattenbrist

VA-aktuellt

Torkan i Italien slår rekord. I den stora floden Po flyter bara hälften så mycket vatten som det normalt gör vid den här tiden på året. Situationen är värre än den var i februari för två år sedan, när torkan under året kostade enbart jordbruket över tjugo miljarder svenska kronor, och dricksvattnet fick ransoneras på många håll.

Po är på sina ställen sju meter under sin normala nivå, och vattenmängden minskar stadigt. Floden har nu samma vattenmängd som den brukar ha under årets mest vattenfattiga månad, augusti.

En av Pos viktigaste bifloder, Secchia, har bara en tiondel av sitt normala flöde. En annan biflod, den mindre älven Enza, som kommer ner från Apenninerna och normalt sett har ett flöde på sex kubikmeter per sekund i mars, är i princip helt utan ny tillförsel av vatten. Norra Italiens andra största flod, Reno, har bara en femtedel av sina vanliga vattenmängd.

De stora sjöarna i norra Italien, som fungerar som vattenreserver för flera stora städer, har bara hälften så mycket vatten jämfört med genomsnittet. Po:s vattenmyndighet, som har ansvaret för den stora Lago Maggiore, har gett tillstånd att tillföra extra mycket vatten från Alpernas dammar.

Vattenmyndigheterna trycker på för att det byggs nya dagvattenreservoarer för att minska problemen kommande år. Någon handlingsplan för att minska effekterna av årets torka har myndigheterna inte tagit fram än. Även EU:s jordbruksministrar diskuterade problemet med torka, som finns över hela EU, under sitt möte 18 mars, utan att komma fram till någon gemensam strategi. /Kristina Wallin

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här