Det är anslående. Helsingborgs nya vattentorn med en svävande ring som vilar på 24 smäckra pelare. Synligt på långt håll för dem som kommer via Österleden, genomfartsleden i nord-sydlig riktning genom Helsingborg.
I början av november kom den sista sektionen av vattenreservoaren på plats på de 28 meter höga pelarna. Med ett precisionslyft passades armeringsjärnen in mot de redan monterade armeringsjärnen intill. Med ringen, som utgör vattenreservoaren, blir tornet 40 meter högt, även om det kompletterande servicetornet sticker upp ett par meter till.
– Även själva grunden i marken är en gjuten ring. Sedan har vi använt klätterformar med hydraullift på pelarna, berättar NSVA:s Jonas Malmgren som är projektledare.
På plats när Cirkulation besöker bygget någon vecka efter det sista stora lyftet är också Mats Henriksson, NSVA:s specialist på dricksvattendistribution. Han berättar att de arbetat väldigt noga under gjutningen.
– Vi vill inte kontaminera ytorna i reservoaren. Efter att vi varit i kontakt med danska experter såg vi att det är olämpligt att använda formsläppolja vid gjutningen. Istället har vi använt ett formvax för formsläppning, som släpper när det värms upp till 40 grader och som kan spolas av med varmvatten, berättar Mats.
Alla element har gjutits på plats som lokal prefab. Formsläppmedel används för att få jämna och täta betongytor, vanligen är de oljebaserade, antingen vegetabiliska eller med inslag av mineralolja. Vax-alternativet är helt fritt från lösningsmedel och mineralolja.
Bredvid tornet finns två sammanbyggda lågreservoarer. Där användes istället en väv för att slippa biologiskt material i gjutningen av reservoarernas insidor.
– Vi har haft en paroll, »Keep it clean«, säger Mats.
När den sista biten väl kom på plats, var det efter ett och ett halvt års arbete på höjden intill genomfartsleden. I mars 2018 började etableringsarbetet men egentligen är reservoarerna en del i ett större projekt som påbörjades redan 2007.
– Vi hade växt ur kostymen. Vi behövde få upp ett redundant system med större volym, säger Mats.
De fem första etapperna i det projekt som beslutades då, har bestått i två mil med nya huvudvattenledningar. Det nya vattentornet, som döpts till Filborna vattentorn, är etapp sex. Parallellt har en sjunde etapp pågått sedan fyra år tillbaka där nya högzoner etableras i staden.
– Vattenverket Örby ligger lågt, på plus 17 meter och delar av ledningsnätet ligger på havsnivå. Det kräver höga tryck som innebär stora påfrestningar. Vi vill istället gärna ha ett system där vi kan använda ett jämnare tryck och flöde, förklarar Mats.
Lösningen är att pumpa upp vattnet via de nya huvudvattenledningarna till det nya vattentornet. Ytterligare en fördel är att de nya reservoarerna ger en extra arbetsdags åtgärdstid om det skulle uppstå leveransproblem.
Helsingborgs vattenförsörjning bygger på inkommande vatten som distribueras från Sydvattens Ringsjöanläggning utanför Eslöv. NSVA tar in vattnet till Örbyverket där det återinfiltreras i Örbyfältet, pumpas upp och går igenom en extra mikrobiologisk barriär, UV-desinfektion. Örbyverket försörjer Helsingborg, Höganäs och halva Ängelholm med dricksvatten, totalt cirka 200 000 abonnenter.
Systemet får nu en reservoarkapacitet på totalt 22 000 kubikmeter. Dels 7 000 kubikmeter i det gamla vattentornet Fredriksdal från 1962, som nu kommer att renoveras. Dels sammanlagt 8 000 kubikmeter i de två nya lågreservoarerna och slutligen ytterligare 7 000 kubikmeter i högreservoarens ring.
Det nya vattentornet innebär också en extra mikrobiologisk barriär då det installeras UV-desinfektion på utgående vatten vid lågreservoarerna.
– NSVA har börjat att komplettera alla vattentorn med UV-ljus, säger Jonas.
Även smittorisk in till reservoaren har minimerats genom hepafilter i all ventilation och vattenlås på bräddledningen ut.
– Vi har flera säkerhetspunkter på bräddningen, berättar Mats.
Lågreservoarerna ligger i en fristående byggnad, med en reservoar i vardera ände med en servicehall i mellan. I ringen uppe i tornet finns två intilliggande reservoarer som löper i ett inner- respektive yttervarv. Betongytan i ringen kompletteras med en PE-liner på insidan, en PE-duk som skyddar betongen från insidan. Mats förklarar att det är av estetiska skäl för att undvika framtida fuktgenomslag i betongen.
– Den hängs in som en påse så det blir blått på insidan. Det är ju samma material som i våra vattenledningar, säger Mats.
För att leda bort eventuell kondens som kan uppstå mellan betongen och duken, finns ett dränerande skikt på insidan.
Den teknik som behövs i tornet är samlad tillsammans med vattenledningarna och hiss, i ett eget servicetorn. Där finns också enda ingången till tornet.
– Det finns inga externa delar med master eller annat inblandade, påpekar Jonas.
Sättet att bygga reservoaren som en ring är oprövad tidigare.
– Hydrauliken har 3D-modellerats av DHI för att kolla att vi inte får temperaturskiktningar eller andra problem, berättar Mats när vi stigit ut från byggbodarna för att titta på anläggningen.
Entrén till tornet och till den intilliggande lågreservoaren utrustas med flera olika säkerhetsbarriärer. Däremot kommer själva området att vara öppet och hägnas inte in. Tvärtom är Helsingborgs kommun angelägna om att göra området tillgängligt som rekreationsområde, kanske för konserter och andra arrangemang. Därför är också betongpelarna impregnerade mot klotter en bra bit upp från basen.
Det är inte omöjligt att det blir en populär utflyktsplats för helsingborgarna. Redan nu när området är en byggarbetsplats är nästan sakral när man går in under den stora ringen som mäter 90 meter i diameter och de höga pelarna som strävar mot himlen. Mats och Jonas skojar om att det är lite som Stonehenge. Iordninggjort med gräsytor kan det bli magnifikt.
Bygget ligger bra till såväl budget- som tidsmässigt. Totalbudgeten ligger på 282 miljoner kronor. Enligt planen ska allt stå klart i september 2020 men för närvarande hoppas Jonas och Mats på att kunna börja leverera vatten från Filborna vattentorn redan under sommaren.