Nytt namn och nya tag för branschorganisationen Vattenindustrin. Anette Seger är ordförande för det som tidigare hette Varim.
Med över 50 år på nacken, Varim bildades 1967, så byter näringslivets branschorganisation inom VA-området namn. Ursprungligen skulle dåvarande Varim med elva medlemsföretag utvidga samarbetet mellan konsulter, leverantörer, användare och myndigheter inom vattenrening och vattenbehandling.
Idag, 54 år senare, är några av grundarföretagen kvar, som Malmberg, Purac och Torell Pump. Andra har bytt namn, gått upp i andra verksamheter eller försvunnit. Bland de första elva fanns bland annat även Merkantila Ingenjörsbyrån, Mibis, vattenreningsföretaget som under flera decennier drevs av Harry Schein, som skulle komma att bli en av Sveriges största kulturkändisar under 60- och 70-talen. Under 2000-talet har antalet medlemsföretag ökat kraftig till dagens 44 företag.
Vattenindustrins ordförande, Anette Seger, är till vardags Managing Director för Ramboll Water.
Varim byter namn till Vattenindustrin. Vad vill ni signalera med det nya namnet?
– Vi vill signalera att vi är en branschförening för hela vattenindustrin. Ett medlemskap hos oss ska kännas som en självklarhet för alla som arbetar med vatten och avloppsförsörjning. Vi vill även att beslutsfattare ska se oss som en given part att rådfråga och låta vara remissinstans i frågor som rör vattenindustrin. Flera av våra medlemmar är dessutom internationella och driver själva forskning och teknikutveckling vilket är kunskap och erfarenheter vi vill att fler ska kunna ta del av.
Hur ser du på Vattenindustrins roll i VA-Sverige?
– Vi har en viktig roll i VA-Sverige även om vi idag är en relativt liten branschorganisation. Målsättningen är att växa för att kunna påverka ännu mer men redan idag har vi otroligt mycket kunskap och erfarenheter som vi vill ska komma hela branschen till gagn. Vi är både en mötesplats för nätverkande och erfarenhetsutbyten men också ett forum för kompetensutveckling och påverkansarbete. I takt med att vi blir fler medlemmar kan vi påverka ännu mer och fortsätta utveckla branschen för framtidens bästa.
Vilka frågor är viktiga för Vattenindustrin att driva?
– Det händer mycket inom branschen och vi vill underlätta för våra medlemmar att anpassa sig till marknaden. Vi står inför enorma investeringar som drivs dels av trender, dels av forskning och ny lagstiftning. Det innebär nya frågeställningar i vilka vi tror att våra medlemmar kan bidra och underlätta. Det kan vara allt ifrån goda exempel på upphandling av va-projekt till att vi skapar ett digitalt bibliotek med webbaserade utbildningar inom ämnen som exempelvis läkemedelsrensning.
– Därtill upplever vår bransch en enorm kompetensbrist, vi behöver bli fler, och vi tror att vi kan bidra här genom att engagera yngre medarbetare hos medlemmarna och visa vilken fantastiskt spännande bransch vi verkar i med fullt fokus på av hållbarhet och resiliens. Här kommer dessutom digitalisering, automatisering, AI och maskininlärning att förändra branschen.
Hur kommer vi att märka av Vattenindustrin framöver?
– Vi ska fortsätta att arbeta för branschens bästa och försöka få fler företag att få upp ögonen för oss och vårt arbete. Förhoppningsvis bidrar det till ökad insikt kring vikten av att ha en stark branschföreningen som kan interagera med Svenskt Vatten och beslutsfattare. Vi vill att fler ser oss som en pålitlig partner, en given källa till kunskap och en mötesplats för hela vattenindustrin. Förhoppningsvis genererar det på sikt fler medlemmar vilket gör att vi får större muskler att göra bra saker, för teknikutveckling, för affärsklimatet och för vårt vatten.