Genom projektet »Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne« ska VA Syd skapa ett nytt gemensamt reningsverk och ny avloppsinfrastruktur i sydvästra Skåne.
Under 2023 kommer projektet Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne in i en ny fas. Allt fler delar kommer på plats efter år av förberedelser och planering. Dick Johansson är Programägare för Hållbar avloppsrening i ett växande Skåne. Det planeras för att bygga ett nytt Sjölunda avloppsreningsverk, utloppsledningar, ny pumpstation vid Sjölunda avloppsreningsverk, avloppstunnel från Malmö samt överföringsledningar och nödvändiga pumpstationer för anslutningar av kommuner.
Berätta om bakgrunden till projektet.
– Skåne är tättbefolkat och vi har en brist på recipienter som kan ta emot renat avloppsvatten. Samverkan mellan kommuner för att finna en lämplig recipent och därmed placering för ett nytt reningsverk är viktig. Sjölundaverket i Malmö är en bra plats kunde vi konstatera i en lokaliseringsutredning. Den enda nackdelen är att det gamla reningsverket ligger i vägen… Sedan hade Malmö också gjort utredningen Tunnel 2000 kring en avloppstunnel och utjämningsmagasin som ska bidra till en jämnare belastning på Sjölundaverket. Vi ser tunneln som en del i ett system för att utjämna flödet och kopplar på ett antal ledningar och mikrotunnlar.
– Det paketet presenterades och flera kommuner räckte upp handen och ville vara med; Burlöv, Lomma, Malmö och Svedala. Lite senare kom också Lund med. Då var tanken att det också skulle byggas en tunnel till Lund. Sedan blev Lund tveksamma och kom fram till att kostnadsmassan för det här alternativet blev högre än att jobba med sitt eget reningsverk. De lämnade oss i mars. Där tappade vi 20 procent av belastningen med Lunds 120 000 invånare.
– Vi fick göra ett omtag och planerade om. Nu förprojekterar vi och ska ha omfattning, tidplan och budget klart till 1 mars. Hösten 2023 ska beslut tas i kommunerna.
– Paralllellt lämnar vi in miljötillståndsansökan enligt både miljöbalken och kontinentalsockellagen. Det krävs för de upp till fyra kilometer långa utloppsledningarna i Öresund. Genom att flytta ut det renade avloppsvattnet får vi en mindre påverkan på Lommabukten. Just nu planerar vi för att provborra för att kunna anlägga ledningarna.
– Nu är vi igång med samråd för tillståndet. Tunneln under Malmö på 5,6 kilometer gör att sakägarkretsen blir stor. Vi kan också komma att påverka grundvattnet. Vi kommer att använda beprövad teknik. Tillståndsansökan ska skickas in i slutet av våren.
Hur går det för Lund?
– VA Syd utreder Källby reningsverk också för att kunna bygga ut det. Där finns inget konfliktförhållande inom VA Syd.
Hur går planeringen för Nya Sjölunda?
– Byggstart planeras inom tre år. Det går att komma igång tidigare med en del investeringar som ändå behöver göras. En organisation byggs på Sjölunda för detta. Inloppet är nybyggt och gjort för de flödena det ska bli.
Ni har under det senaste halvåret gått ut och sökt kontakt via internationella branschmässor. Vad får ni in för möjligheter och hur ser intresset ut?
– På World Tunnel Conference, WTC, i Köpenhamn i september fanns ett stort intresse. Dels från de som gör teknisk utrustning och dels från entreprenörer. Att lämna in ett anbud på tunnelbyggandet kostar minst 5 – 10 miljoner kronor. Det gör att vi måste visa upp oss för att synliggöra att vi är en stabil och seriös aktör. Vi behöver marknadsföra oss. Vi räknar också att vara med på WTC Aten nästa år för att skapa intresse och kunskap.
– Vi var även med på IWA senare samma månad för att visa upp VA Syd, inte bara för att sälja in det här programmet men det var ett intressant arrangemang, avslutar Dick Johansson.