Vad tycker egentligen allmänheten om att använda återvunnet avloppsvatten och vad tycker de om slam som gödsel på åkermark? För första gången planeras nu en nationell studie inriktad på allmänhetens kunnande och tyckande.
Stockholm Environmental Institute, SEI, planerar tillsammans med Rise en stor studie om återvunnet avloppsvatten och slam. Frågan är hur allmänheten ser på avvägningen mellan nytta och risk. Närmare bestämt kretsloppsvinsterna kontra riskerna för spridning av toxiska ämnen.
Frågan är hur den cirkulära ekonomin klarar den allmänna opinionen.
– Vi började redan förra året. Nu har vi fått medel från KSLA, Kungliga skogs- och lantbruksakademien, Stiftelsen Adolf Dahls fond, för att kunna börja med en förstudie. Vi ska prata med intressenter och planera, berättar Nelson Ekane på SEI som är en av de ansvariga för studien.
Hur ska ni gå till väga?
– Vi kommer att göra en kartläggning av intresseområdet, ha fokusgrupper och en undersökning med intervjuer, berättar Nelson Ekane.
Vad händer först?
– Vi kommer att i mars och april börja konsultera olika intressenter. Det ska leda till en designprocess om hur undersökningen sedan ska utformas. Vi vill involvera många typer av intressenter. Vi ska nå SLU, LRF, Naturvårdsverket, Svenskt Vatten, Ragn Sells, mindre jordbrukskooperationer, Naturvårdsverket, Kemi, Jordbruksverket, förklarar Nelson Ekane.
– Vi siktar mot en inkluderande process och ska försöka få dialog med så många intressenter som möjligt. Vi vill redan från början veta hur de själva förstår allmänhetens ställning, lägger han till.
Han menar att något liknande inte gjorts tidigare.
– Det har gjorts från en övergripande nivå och utifrån intressenters perspektiv. En nationell studie med allmänheten i fokus är inte något som jag sett tidigare i Sverige, säger Nelson Ekane. Just därför blir det viktigt att få med så många parter som möjligt i förstudien då många olika perspektiv behövs.
– Kommunikationsfrågor kommer att spela en roll i det hela. Vilken roll spelar kommunikationen när det gäller allmänhetens inställning?, frågar sig Nelson Ekane.
– Vad blir allmänhetens reaktion? Om de kände till ursprunget till den mat de äter, att den mycket väl kan komma från ett lantbruk i Grekland som gödslas med slam. Det handlar om vad allmänheten uppfattar. Vi kan inte fortsätta att förlita oss på myndigheternas lagstiftning och regelverk utan att ha en bättre förståelse för allmänhetens syn på frågorna. Tidigare undersökningar har mer varit inriktade på expertperspektiv och marknadsmöjligheter, säger Nelson Ekane.
– Nyckelordet i vårt arbete är samarbete både när det gäller design och produktion av undersökningen. Konsultationsprocessen i år är viktig för att vi själva ska förstå frågeställningarna bättre. Olika intressenter har olika utgångspunkter och infallsvinklar, också när det gäller allmänhetens intresse av de här frågorna, säger Nelson Ekane.
Hur lång tid kommer arbetet att ta?
– KSLA finansierar förstudien under 2022 med konsultationer och förberedelser. Vi, SEI och Rise, ansöker parallellt om pengar till huvudstudien som sedan omfattar några års arbete, säger Nelson Ekane.
Hur ska undersökningen gå till?
– Det blir en nationell studie som är planerad att genomföras av Kantar/Sifo i samarbete med experter från Rise. Ett representativt urval i hela Sverige där vi också ska kunna se till exempel regionala skillnader och likheter, om det finns någon variation i allmänhetens uppfattningar, säger Nelson Ekane.
Varför behöver vi det här?
– Det är viktigt att experter kan möta frågor med fakta men allmänheten måste även acceptera dem. Det är viktigt att titta på allmänhetens grund. Förtroende är nyckelordet i förhållandet mellan allmänheten och experter.