Höganäs kommun har Sveriges godaste kranvatten. Detta efter att juryn för Kranvattentävlingen sagt sitt. En glad Fredrik Arthursson är VA-chef.
I mitten av november var det final i Kranvattentävlingen. Vatten från Halmstad, Höganäs, Östra Göinge, Hässleholm, Nacka, Strängnäs, Flen, Mjölby, Bengtsfors, Laxå, Marks, Ulricehamn, Kalix, Boden, Örnsköldsvik, Vindeln, Sundsvall, Berg, Falun och Ockelbo hade kvalificerat sig till finalen.
Vinnarna tillkännagavs i direktsändning i Nyhetsmorgon på TV 4 den 18 november. Vi fick ett samtal med Fredrik Arthursson strax därpå.
Vad betyder den här vinsten för er?
– Det här betyder jättemycket. Det är fantastiskt roligt att få vinna och få lyfta fram kranvattnets betydelse. Det är inte bara viktigt för Höganäs utan för hela VA-Sverige. Vi behöver den här publiciteten. Den här tävlingen handlar egentligen om att lyfta fram vårt fantastiska kranvatten.
Berätta om produktionen.
– Det är vatten som går genom Bolmentunneln från Bolmen i Småland, ner till Ringsjöverket. Där Sydvatten gör dricksvatten av det i en klassisk ytvattenrening för dricksvatten med kemisk fällning, filtrering, pH-justering UV och allt som hör till. Sedan pumpas det efter UV-desinfektion därifrån och hit. Det är samma vatten som går till Eslöv, Kävlinge, Landskrona, Svalöv, Bjuv, Helsingborg och därifrån vidare till Höganäs och Ängelholm, även om Ängelholm blandar i lite eget vatten också. Den stora grejen tror jag händer i Helsingborg i Örbyfältet som är en sandtäkt där vattnet infiltreras och lagras i ungefär sju dygn. Sedan pumpas det vidare och jag tror att vattnet förädlas lite grann i ledningen till Höganäs, det är ändå ett par mil och det händer något där också.
Du tror att biofilmen med goda bakterier i ledningarna är med och skapar den fina smaken?
– Ja, antagligen är det så, det är den enda förklaringen. Vi gör ingenting med vattnet i Höganäs. Vi ligger såpass mycket lägre än Helsingborg att vi använder trycket därifrån för den största delen av kommunen.
Hur ser framtidsplaneringen ut för Höganäs dricksvattenförsörjning?
– Vi har vatten från Sydvatten och de garanterar mängd och kvalitet till oss så vi behöver inte tänka så mycket på det.
Hur ska ni använda prispengarna?
– Vi hade inte trott att vi skulle vinna tävlingen. Den har ju gått fyra gånger nu och vi har varit i final tre gånger. Så det är något med vattnet som faller dem på läppen, de som smakar av det. Det håller över tid också.
– Det kommer direkt nu på infartsskyltarna till Höganäs att vi har Sveriges godaste kranvatten. En större informationsinsats får vi tänka på. Det är rätt mycket marknadsföringspengar. Det viktiga är att lyfta fram kranvattnet i Sverige på flera olika sätt.
– Då vi gick till final tryckte vi upp tröjor. Där står det: »Vi levererar ett av Sveriges godaste kranvatten«. När lokalpressen var här idag så fick jag kryssa över »ett av«! Man fick en liten förvarning innan direktsändningen så jag hade förberett mig med en penna i fickan för en kollega hade sin tröja på sig.
Juryns omdöme om Höganäs vatten: »Ett vinnarvatten med självklar elegans och utsökt fräschör. Här finns balans, karaktär och en klingande längd. Som Fröding skrev, ‘I varje droppe är en ädelsten’.«
Det korades också regionvinnare. I Götaland vann Ulricehamns kommun. I Svealand vann ett vatten från Flens kommun. Norrlands godaste kranvatten hittade juryn i Bodens kommun. Totalt deltog 104 vatten i tävlingen. Två vatten korade från tio deltävlingar deltog i finalen.