Annons EndressHauser 2024 EndressHauser 2024

Anders Finnson

GenX särskilt miljöfarlig PFOA-ersättare

Cirkulation 7/19

PFAS-kemikalien GenX såldes in av kemiföretaget Dupont som ett säkrare alternativ än PFOA vid teflontillverkning. Tio år och flera miljöskandaler senare har EU identifierat GenX som särskilt farlig för hälsa och miljö. Den är långlivad, rörlig i miljön och giftig. Det är första gången i kemikalielagen Reachs historia som rörlighet har använts som egenskap i en sammanvägd farlighetsbedömning.

Text/Lise-Lotte Nilsson

GenX används istället för PFOA som ett processmedel vid framställning av fluorpolymerer, som till exempel teflon (PTFE). GenX har en kortare kedja än PFOA, och är inte bioackumulerbar. Den europeiska kemikaliemyndigheten Echas medlemsstatskommitté (MSC) bedömning är dock att den utgör en fara för hälsa och miljö eftersom den är mycket långlivad och kan spridas över stora områden, är rörlig i vatten och kan ackumuleras i växter genom vatten i jord. Människor exponeras via dricksvatten, mat och luft. GenX har även hittats i Mälaren.

Du behöver ha ett abonnemang för att läsa hela texten

För att kunna läsa texten behöver du ha ett aktivt abonnemang på VA-tidskriften Cirkulation, och registrerat ett personligt inloggningskonto.

Läs mer om våra abonnemang

Har du redan ett inloggningskonto? Klicka här

Annons Wateraid