Den 2 maj tog regeringen beslut om att ge samtliga länsstyrelser i uppdrag att kartlägga och analysera vattensituationen på regional och lokal nivå i respektive län. Länsstyrelserna ska enligt uppdraget också redovisa vilken förmåga som finns för att förebygga och hantera en vattenbristsituation.
Det behövs fördjupad information om situationen för att vara förberedd på eventuell vattenbrist. Detta enligt regeringen som nu gett länsstyrelserna uppdraget.
Grundvattennivåerna ser på många håll i landet sämre ut än inför förra sommaren. Den torra våren har bidragit till att grundvattennivåerna i de små grundvattenmagasinen nu är under de normala för årstiden i stora delar av Götaland och Svealand. För de stora grundvattenmagasinen är läget i stort sett oförändrat med nivåer under de normala i praktiskt taget hela landet och ansvariga myndigheten SGU rekommenderar kommuner att vara vaksamma på situationen.
Regeringen vill nu uppmärksamma att nuvarande situation med låga vattennivåer kan bli långvarig eftersom det kräver flera säsonger med riklig nederbörd för att återställa vattenmagasinen. Långsiktigt påverkas också vattenförsörjningen av klimatförändringar.
– Vatten är vårt viktigaste livsmedel och en förutsättning för ett fungerande samhälle och näringsliv. Uppdraget till länsstyrelserna att kartlägga och analysera vattensituationen i länen och bedöma förmågan att hantera vattenbrist ges för att skapa så goda förutsättningar som möjligt att hantera en eventuell vattenbrist, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson, i ett pressmeddelande.
Genomförandet av uppdraget ska ske i dialog med Sveriges kommuner och landsting (SKL) och berörda statliga myndigheter. Uppdraget ska redovisas den 20 maj och den 15 juli 2019. Genomförandet av uppdraget och redovisningen ska samordnas av Länsstyrelsen i Kalmar län. (EW)